Chào mừng bạn đến với Trang thông tin điện tử của Hội Hữu nghị Việt Nam - Rumani * Bine ati venit la Website al Asociatiei de Prietenie Vietnam - România * Welcome to Website of Friendship Association Vietnam - Romania

PROFESORUL DUMNEAVOASTRĂ SI DUMNEAVOASTRĂ SUNTETI PROFESORII MEI

  09/10/2018

Era o zi frumoasă de primăvară din anul 2005; lucram la catedra de matematică şi informatică  a Universitatii Ha Noi, cȃnd uşa s-a deschis şi un tȃnăr imbrăcat elegant a intrat  în încăpere. El a venit mai aproape de mine şi m-a intrebat:

  • Dumnevoastră sunteţi profesorul de matematică Dinh Hong Viet?
  • Da, eu sunt Dinh Hong Viet. Vreţi să vă ajut cu ceva? Vă rog să luaţi loc.

După ce a luat loc tȃnărul a continuat:

  • Mă bucur mult să mă întȃlnesc cu dumneavoastră. V-am căutat cam zece zile si nu v-am găsit,dar acum am reusit.Am aflat că aţi absolvit facultatea de matematică în Romȃnia. Am nişte capitole de matematică cu titlul “Omologia lui Rham“ în limba romȃnă şi vă rog să mă ajutaţi să le traduceţi în limba vietnameză. Am nevoie de aceste informaţii documentare deoarece după indicaţiile conducătorului meu stiinţific îmi trebuie să folosesc nişte teoreme din aceste capitole pentru teza mea de doctorat.
  • Adică sunteţi aspirant de matematică?. Cum vă cheamă şi din care Universitate veniţi aici?
  • Mă cheamă Le Thanh Hai. Sunt aspirant de matematică al Intitutului Pedagogic din Ha Noi.
  • Să stiţi că “Omologia lui Rham” e un domeniu foarte greu din Algebra topologică.
  • Da,e foarte greu ,mai ales în ţara noastră foarte puţini matematiciani studiază

“Omologia lui Rham“ şi din cauza aceasta n-am informaţii documentare despre “Omologia lui Rham” în limba vietnameză.

Am fost de acord să-l ajut. Timp de două săptămȃni am tradus trei capitole despre “Omologia lui Rham” pentru aspirantul Le Thanh Hai. În procesul traducerii am observat imediat că modul de scrierea autorului acestor capitole parcă era cunoscut de mine din studenţie. Deşi au trecut mai mult de 30 de ani,eu mai ţin minte bine modul în care profesorii mei de matematică de la Iaşi au scris cărţi. I-am cerut lui Le Thanh Hai să-mi aducă coperta acestor capitole .Ceea ce m-am gȃndit era adevărat.Le Thanh Hai a scos aceste capitole din cartea “Omologia lui Rham“ a profesorului meu Radu Miron.Profesorul meu Radu Miron acum a devenit academician al Academiei romȃne. Cartea lui “Omologia lui Rham“ a fost publicată în Statele Unite ale Americii şi bineînţeles în limba engleză.

Am reuşit să traduc trei capitole pentru aspirantul Le Thanh Hai,dar el mi-a cerut din nou să-i traduc şi următoarele patru capitole din cartea respectivă. Pentru a traduce cu succes am citit aceste materiale de mai multe ori şi am înteles bine ce este “Omologia lui Rham”. Am lucrat cu mare entuziasm. Chiar cu ocazia sărbătorii de 1 Mai anul 2005 nu m-am odihnit.

Timpul a trecut foarte repede. În luna septembrie a anului 2006, tot într-o zi cȃnd am lucrat la catedra de matematică a Universitaţii Ha Noi, Le Thanh Hai a venit din nou . Mi-a dăruit un buchet de flori foarte frumos şi a exprimat sentimente de recunostinţă. Mi-a spus că datorită ajutorului din partea mea el a susţinut bine teza de doctorat şi a devenit doctor în matematică şi mai ales a devenit un specialist în domeniu “Omologia lui Rham”.

Le Thanh Hai mi-a spus:

  • Vă rog să fiţi profesorul meu.

Am refuzat spunȃndu-i:

  • Nu, nu pot să fiu profesorul vostru. Numai profesorul meu Radu Miron de la Iaşi din Romȃnia este profesorul vostru.

Dar Le Thanh Hai a răspuns:

Profesorul Dumneavoastră Radu Miron de la Iaşi şi Dumneavoastră amȃndoi sunteţi profesorii mei.

Dinh Hong Viet,

Fostul student al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Matematică-Mecanică, Promoţia 1972, Iaşi, Romȃnia.


 

Tin tức mới

Danh sách Tag
Lượt truy cập
  • 9
  • 1436
  • 22,065,553